Gamehall'a Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gamehall'a Hoşgeldiniz

Burada Oyunlarla İlgili Konuşabilir, Oyun Ekleyebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Çiçek Türleri 18

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ELMO
Admin
Admin
ELMO


Sanal Hayvan : 25
Sanal Takım : 1
Ruh Hali : 57
Akrep Domuz
Mesaj Sayısı : 870
Doğum tarihi : 25/10/95
Kayıt tarihi : 18/05/09
Yaş : 28
Nerden : İstanbul/Ümraniye
İş/Hobiler : Oyun Oynamak,Site Kurmak
Lakap : Leon

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)

Çiçek Türleri 18 Empty
MesajKonu: Çiçek Türleri 18   Çiçek Türleri 18 Puce-p11Perş. Haz. 04, 2009 1:46 pm

ÇANTA ÇİÇEĞİ

Sıracagiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası olan, tuhaf biçimli ama pek zarif görünüşlü çiçekleri nedeniyle sevilerek yetiştirilen iki ya da çok yıllık yarı dayanıklı otsu bitkilerdir. 2040 cm. boylanabilen birkaç doğal ve kültür türü bulunmaktadır.Bunlardan C.biflora türünü kitabımıza örnek olarak alıyoruz. Kısaca çanta çiçeği diye adlandırılan bu bitki, 20 cm. kadar boylanabilir. Koyu yeşil renkli irice yaprakları; temmuz ağustos aylarında uzattığı çok sayıda sapın ucunda açan genellikle sarı ve altın sarısı renkte para kesesi veya çantaya benzeyen hoş çiçekleri vardır. Beyaz ya da erguvan renkli

çiçekler açan çanta çiçeği bitkilerine de rastlanılmaktadır. çanta çiçeği bitkisi, açıkta yetiştirilmesi biraz güç olmakla birlikte kayalık bahçelere, bahçelerde tarh ve dar bordürlere ve özellikle verandalara konulan saksılara, pencere önlerine ve balkonlara yerleştirilen plastik saksı biçimli kutulara çok yakışır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

çanta çiçeği bitkisi, gölge ve serin ortamları, organik madde yönünden zengin bitek topraklan sever. Bitkinin yeğlediği sıcaklıklar 1820 derecelerdir. çanta çiçeği bitkisi, kesinlikle güneşe karşı bırakılmamalıdır. Çünkü güneşte çabuk bozulur. Bakımı ve yetiştirilmesi hayli özen gerektiren çanta çiçeği bitkisinin üretimi tohumlarıyla yapılır. Bitkinin tohumları temmuz ağustos aylarında saksı ya da özel tüplere ekilir. 1015 gün içinde çimlenen bitkinin fideleri tohumlarının ekiminden 57 hafta sonra yerlerine şaşırtılabilir. Ancak bitkinin, kışı ısıtılmayan kapalı mekânlarda geçirmesi gerekir. İlkbaharda havalar ve toprak uygun sıcaklığa gelince bahçelerdeki yerlerine ya da yetiştirileceği diğer yerlere şaşırtılan çanta çiçeği fideleri, 20′şer cm. aralıkla dikilir.



ÇAN SARMAŞIGI

Alevçiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olan ve kısaca Çansarmaşığı (C.scandens) diye adlandırılan bitki, çokyıllık dayanıklı bir sarmaşık türüdür. Ama, çansarmaşığına genelde biryıllık bitki işlemi uygulanır. Oysa, çok sıcak yörelerde yetiştirildiğinde bitki, odunsu bir görünüm kazanan gövdesiyle yıllarca yaşayabilir. isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde, bitki pek hızlı gelişir ve bir yıl için de 78 m’ye kadar boy atabilir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde karşılıklı dizili, canlı yeşil renkli, derin damarlı, oval biçimli ve ucu sivri yapraklan ile bitkinin çevresindeki nesnelere tutunmasına yarayan sülükleri yer alır.

Yaz başlarından sonbaharın ortalarına kadar açan, ağzı 57,5 cm. genişlikte boru ya da çan biçimli çiçekleri, yeşilimsi mordan eflatuna kadar değişen renklerdedir. Çansarmaşığı bahçelerde duvarları, çitleri, parmaklıkları, kameriyeleri, tel örgüleri, kurumuş bir ağacı veya gizlenmesi gereken çirkin şeyleri geçici olsa da sarmalayıp kapamak üzere yetiştirilen makul bir süs bitkisidir.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Çansarmaşığı bitkisi bol güneşli ve sıcak ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve hafif toprakları sever. Tohumlarıyla üretilir. Bitkinin yanları yassı ve iri olan tohumlarından ikiüç tanesi, kış mevsimi sonunda seralarda 10 cm’lik saksılara ekilir. Burada üç hafta içinde çimlenip gelişmeye başlayan fidelerinden zayıf olanları sökülüp atılır. Tüm don tehlikeleri geçtikten ve hava ile toprak ısındıktan sonra fide, saksı toprağıyla birlikte bahçede, sarmaşacağı şeylerin yakınına şaşırtılarak 5060′ar cm. aralıklarla dikilir. Yurdumuzun Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı şeridindeki kışı ılık geçen yörelerinde bitkinin tohumlan doğrudan doğruya bahçe toprağına ilkbahar başlarında avnı aralıklarla ekilebilir.



ÇANÇİÇEĞİ
(Diğer adı: Çıngırakotu)
Çançiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Bilimsel adında Latince’deki çan anlamına gelen Campanula sözcüğünü taşıyan çançiçeklerinin 300 dolayında türü, Kuzey Yarıküre’de Avrupa ve AkdenizHavzası’nda yetişmektedir. Kitabımıza örnek olarak aldığımız anayurdu Güney Avrupa olan ve kısaca Çançiçeği diye adlandırılan C.medium türü, 60100 cm. kadar boylanabilen ikiyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine gelişen gövdesi çok dallı olup bir piramit formu oluşturur. Yeşil renkli iri yapraklarının kenarları ince dişlidir. Bu yapraklardan gövdenin altında olanlar saplıyken üst kesimdekiler sapsızdır. Yaz aylarında açan çan ya da huni biçimli iri çiçekjeri, genellikle mavi ve bazen lavanta mavisi, beyaz, pembe

ya da şarabi renkte olurlar. Çançiçeği bitkisi bahçelerde çiçek gruplarının sınırlarında, bordürlerde ve ağaç önlerinde çok güzel durur. Ayrıca uzun süre dayandığından kesme çiçek olarak da kullanılan çançiçeği bitkisinin üretimi ve bakımı oldukça kolaydır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Çançiçeği bitkisi bol güneşli ve aydınlık ortamları; aşırıya kaçmamak koşuluyla nemli bahçe topraklarını sever. Kireçli topraklarda da iyi gelişir. Üretimi genelde tohumuyla yapılır. Tohumları ilkbahar mevsiminin başında sıcak yastıklara ekilir. 15 gün içinde çimlenen bitkinin gelişen fideleri, havalar ve toprak ısındığında bahçelerdeki asıl yerlerine şaşırtılarak 30′ar cm. aralıklarla dikilir. Ancak, istenirse çançiçeği bitkisi kökünden bölme ya da yeşil gövde çeliklerinin daldırılması yöntemleriyle de çoğaltılabilir.



CEZAYİR MENEKŞESİ

Zakkumgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen Cezayir menekşeleri, ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 3040 cm. kadar boylanabilen, bol bol kök salan, toprağın üzerine yatarak gelişen hepyeşil, çokyılhk dayanıklı otsu bitkidir. Koyu yeşil renkli ucuna doğru sivrilen kalp biçimli, üzerleri belirgin damarlı, 2,55 cm. uzunluktaki yaprakları gövde üzerinde karşılıklı dizili olur. Mayıs ayında başlayıp yaz mevsimi boyunca açan ve hafifçe yere doğru bakan, dipleri birleşip boru biçimini almış beş taç yapraklı çiçekleri, mora bakan mavi ve ender olarak da beyaz renktedir. Cezayir menekşesi toprağı örten, kirli havalara dayanan, bakımı ve üretimi kolay bir bitki olduğu için kent

bahçelerindeki tarhlarda, bordürlerde, havuz kenarlarında, ağaç altlarında ve kayalık bahçelerde yeğlenerek yetiştirilmektedir.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Cezayir menekşesi bitkisi, güneşli ve yarıgölge ortamları sever. Ancak bitki gölge ortamlara da dayanabilir. Toprak konusunda pek seçici olmayan bitki, her tipteki bitek bahçe toprağında yetiştirilebilir. İlkbaharda sıcak yastıklara ekilip geliştirilen fideleri bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 2025′er cm. aralıklarla dikilir. Cezayir menekşelerinin, aslında ağır gelişen bir bitki olduğu için bu şekilde şaşırtılması yararlı olur. Bitkinin, köklerinden yavruladığı piçlerinin elle ayrılıp daldırılmasıyla daha hızlı biçimde çoğaltılması da mümkündür.




CAM GÜZELLERİ

Kınaçiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu, Afrika anakarasında Tanzanya ile Mozambik’in tropikal bölgeleri olan ve dünyada yaygın şekilde süs bitkisi olarak yetiştirilen camgüzelinin, 500 dolayında doğal ve kültür türü vardır. Bunlar, 35-40 cm. kadar boylanabilen biryıllık yarı dayanıklı otsu bitkilerdir. Bitkinin, yeşil sürgünleri ile ucu sivri yeşil renkli yapraklı olanları yanında, kırmızı renkli sürgünleri ile yaprak damarlarına kadar kırmızı renkte devam eden ve rengi alacalı yapraklı olanları da vardır. Camgüzeli bitkisinin yaz boyunca bol bol açan ve yürek biçimine benzer taç yaprakları bulunan 2-5 cm. genişlikteki çiçekleri düz bir yüzey oluştururlar. Bu güzel çiçekler beyaz, mor, pembe, kızıl, mercan

rengi ve şarabi renkte; kimi zaman da sayılan renklerden ikisi bir arada olur. Camgüzeli bitkisi bahçelerde tarhlara, bordürlere ve çiçek gruplarının kenarlarına çok yakışır. Ayrıca evlerde pencere önü ve balkonlara konulan plastik kutu saksılarda da çok güzel görünürler.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Camgüzelleri bol güneşli, aydınlık ve havadar ortamları; organik madde yönünden zengin bitek, süzek (suyu iyi akıntılı) hafif tipte ama nemli toprakları sever. Yaz mevsiminde günler uzun süre yağışlı geçerse bitkide bozulmalar görülür. Oysa, güneşli günlerde bitkinin, bol çiçek açması için sıkça ve yeterli şekilde sulanması gerekir. Camgüzeli bitkisi tohumlarıyla üretilir. Soğuğa karşı duyarlı olan bitkinin tohumlan, sera gibi kapalı mekânlarda ilkbahar başlarında sıcak yastıklara ekilir. 2-3 haftada çimlenen bitkinin zamanla gelişen fideleri havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 25-35′er cm. aralıklarla dikilir. Camgüzelleri, istenirse gövde çelikleriyle de çoğaltılabilir.



BROVALYA’LAR
(Diğer adlan: Kaplanboğan, Kurtboğan)
Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika ile özellikle Kolombiya’dır. Adını İsveçli bitkibilimci John Browall’dan alan bitkinin birkaç önemli türü vardır. Bu türlerine göre boyu 25-30 cm’ye kadar çıkan çokyıllık çalımsı bitkilerdir. Oval biçimli ucu sivri, derin damarlı ve parlak renkli yaprakları; 2-2,5 cm. genişlikte beş taçyaprağıyla yıldız biçimi oluşturanve petunyaları andıran küçük çiçekleri vardır. Çiçek renkleri açık mavi, mor ya da beyaz renkli olur. Açık mavi renkli çiçeklerinin üzerinde mor renkli gölgeler bulunur. Yaz mevsiminden sonbahardaki ilk donlara kadar açmayı sürdüren çiçeklerinin mavi ve mor renkli olanlarının

ortası beyaz, beyaz renkli olanlarının ise sarı-turuncu olur. Brovalya’lar bahçelerdeki çiçek tarhlarında, evlerde pencere önüne konulanlar ile özellikle sarkan sepet saksılarda çok güzel dururlar. Brovalya bitkisinden arada bir uç alınması, yani bazı gereksiz dallarının koparılıp çıkarılması, bitkiyi daha çok çiçek açmaya teşvik eder.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Bol güneşli ılık ortamları seven brovalya bitkisi, kısmi gölgeli yerlere de dayanabilir. Doğu ve Güney yönüne bakan yerlerde yarıgölgede en iyi gelişmeyi gösteren bitki düzenli olarak sulanır ve arada bir gübrelenirse çok sıcak havalara bile dayanıklılık gösterebilir. Brovalya bitkisi tohumuyla çoğaltılır. Tohumlar önce kapalı mekanlardaki kutulara ekilir ve iki hafta içinde çimlenir. Fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine, aralarında 1015′er cm. aralık bırakılarak dikilmek üzere şaşırtılır. Sıcak iklimli yerlerde brovalya bitkisi, döktüğü tohumlarla ertesi yıl kendiliğinden çoğalır. Ancak bu durumda, istenmeyen fazla bitkinin seyreltilmesi gerekir.

Devamı Var
18.SAYFA
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gamehall.yetkin-forum.com
Zehra
Banlı Üye
Banlı Üye
Zehra


Mesaj Sayısı : 103
Kayıt tarihi : 06/06/09

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft1/1Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (1/1)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft1/1Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (1/1)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft1/1Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (1/1)

Çiçek Türleri 18 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 18   Çiçek Türleri 18 Puce-p11C.tesi Haz. 06, 2009 6:55 pm

sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ELMO
Admin
Admin
ELMO


Sanal Hayvan : 25
Sanal Takım : 1
Ruh Hali : 57
Akrep Domuz
Mesaj Sayısı : 870
Doğum tarihi : 25/10/95
Kayıt tarihi : 18/05/09
Yaş : 28
Nerden : İstanbul/Ümraniye
İş/Hobiler : Oyun Oynamak,Site Kurmak
Lakap : Leon

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 18 Imgleft500/500Çiçek Türleri 18 Emptybarbleue  (500/500)

Çiçek Türleri 18 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 18   Çiçek Türleri 18 Puce-p11C.tesi Haz. 06, 2009 8:47 pm

Görevimiz study
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gamehall.yetkin-forum.com
Misafir
Misafir
Anonymous



Çiçek Türleri 18 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 18   Çiçek Türleri 18 Puce-p11Paz Haz. 07, 2009 6:26 pm

saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Çiçek Türleri 18
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gamehall'a Hoşgeldiniz :: Konudışı :: Doğa ve Varlıklar-
Buraya geçin: