Gamehall'a Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gamehall'a Hoşgeldiniz

Burada Oyunlarla İlgili Konuşabilir, Oyun Ekleyebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Çiçek Türleri 10

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
ELMO
Admin
Admin
ELMO


Sanal Hayvan : 25
Sanal Takım : 1
Ruh Hali : 57
Akrep Domuz
Mesaj Sayısı : 870
Doğum tarihi : 25/10/95
Kayıt tarihi : 18/05/09
Yaş : 28
Nerden : İstanbul/Ümraniye
İş/Hobiler : Oyun Oynamak,Site Kurmak
Lakap : Leon

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)

Çiçek Türleri 10 Empty
MesajKonu: Çiçek Türleri 10   Çiçek Türleri 10 Puce-p11Perş. Haz. 04, 2009 11:06 am

KLARK ÇİÇEKLERİ
(Diğer adı: Klarkiya’lar)
Küpe çiçeğigiller familyasındandır. Anayurdu ABD’nin batı eyaletleri olan ve o bölge ile Büyük Okyanus’ta deniz araştırmaları yapan Kaptan W. Clark’ın anısına, bilimsel adı Clarkia konulan Klark çiçeği türleri (C.elegans ve C.pulchella), bir yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. 60 - 90 cm. kadar boylanabilen bu türlerin dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde karşılıklı dizili, yeşil renkli ve yalın biçimli yaprakları vardır. Yaz ayları boyunca bitkinin yaprak koltuklarında sapsız olarak açan çiçekleri somon rengi, pembe, kızıl, gül rengi, leylak rengi, mor, kırmızı ya da beyaz olur. Bu iki klark çiçeği türünden C.elegans yalınkat, C.pulchella katmerli çiçekler açar.

Çiçek bahçelerinde ekildikleri yerlerde pek güzel görünen klark çiçekleri, ayrıca makbul kesme çiçeklerden de sayılmaktadır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Klarkçiçekleri yaz mevsimi serin olan güneşli ve yarıgölge ortamlarda; kum ve kil karışımı kuru ve bitek ama azot yönünden zayıf olan topraklarda çok iyi gelişir ve tohumlarıyla üretilir. Bitkinin tohumları ilkbaharın başlangıcında doğrudan doğruya bahçelerdeki yerlerine, kazılıp tırmıkla düzeltilen toprağa 2030′ar cm. aralıklarla ekilir. Serin ortamları seven bitkinin tohumları, kapalı mekânlara kesenkes ekilmez. Ülkemizde Akdeniz ve Güney Ege kıyı şeridi gibi kışı ılık geçiren yörelerde, bitkinin tohumları sonbahar mevsiminde bahçelere ekildiğinde, ilkbaharın başlarında bitkinin çiçek açması sağlanabilir.



KIZ KALBİ ÇİÇEĞİ

Şahteregiller familyasındandır. Anayurdu Asya’nın doğusu ve Kuzey Amerika olan Dicentra cinsi bitkilerin 12 türü bulunmaktadır. Bunlardan klasik çiçek bahçelerinde yaygın şekilde yetiştirilen D.spectabilis türünü kitabımıza alıyor ve bitkiyi kız kalbi çiçeği diye adlandırıyoruz. Kökeni Japonya ile Sibirya olan ve 60 cm. kadar boy atabilen bu tür, çok yıllık yarı dayanıklı otsu bir bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri, bu sürgünlerin üzerinde yer alıp da yoğun bir kümeyi oluşturan sıklıkta yeşil renkli, derin loplu ve kenarları ince dişli yaprakları vardır. Nisan ayında hafif bir kavis oluşturan saplarında sarkarak açmaya başlayan pembe ya da gül rengi, kimi zaman da kırmızı renkli kalp

biçimli çiçeklerinin altından, beyaz renkli gözyaşına benzeyen taçyaprağı parçaları sarkar gibi görünür. Çok yıllık çiçeklerin yetiştirildiği bahçelerde ilginç görünüşlü yaprak ve çiçekleriyle hoş duran kız kalbi çiçeği bitkisinin yer seçiminde dikkatli olunmalıdır. Çünkü, ilkbahar mevsiminde havalar serinken yaprak kümesiyle ve çiçekleriyle çok canlı görünen bitki, havalar ısınmaya başlayınca cansızlaşır, küçülür ve yiter gibi olur.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

kız kalbi çiçeği bitkisi hafif gölge ortamları; kum ve kil karışımı bitek topraklan sever. ilk defasında ilkbaharda bahçe toprağına 60′ar cm. aralıklarla ekilen tohumlarıyla üretilen bitki, daha sonra hep kökünden bölünerek çoğaltılır. Sürgünleri pek duyarlı ve sulu olduklarından çelik alınamaz ve çelikle üretilemez. Bu nedenle bitkinin 7,520 cm. uzunlukta kesilen kök bölümleri ya ilkbaharın başlarında ya da bitkinin çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaz mevsimi başlarında, gene 60′ar cm. aralıklarla toprağın 56 cm. altına gömülerek ekilir.



KINA ÇİÇEĞİ

Kınaçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Asya anakarasının tropikal bölgeleri ve özellikle Hindistan olan birydlık dayanıklı otsu bitkidir. 2090 cm. kadar boylanabilir. Dikine uzayan sürgünleri üzerinde almaşık dizili, kenarları ince dişli yeşil yaprakları vardır. Temmuz ayından kasıma kadar yalınkat ya da katmerli açan, gül ya da kamelyaları andıran çiçekleri pembe ve kimi zaman da kırmızı veya somon renginde olurlar. Bitkinin olgunlaşan çiçeklerinden oluşan tohum kapsüllerine dokunulduğunda, bir anda tüm tohumlarını çevresine fırlatması ilginç bir görüntü oluşturur. Bu nedenle bazı Batı dillerinde kınaçiçeği bitkisinin bir adı da

‘dokunma bana’ anlamına gelen sözcüklerden meydana gelmektedir. Kınaçiçeği bitkilerinin bodur çeşitleri çiçek bahçelerindeki tarh ve bordürlerde; yüksek boylu çeşitleri ise, bahçe sınırlarında çok güzel durur. Yaz aylarında sürgünlerinin ucunda açan 5 cm. genişlikteki çiçekleri kısa ömürlüdür. Ama, solan çiçekleri hemen koparılırsa ertesi gün yenileri açar. Bitkinin çiçekleri, genelde hindiba bitkisininkiler gibi gök mavisi rengindedir. Ancak beyaz ve kızıl renkte çiçek açan keten çiçeklerine de rastlanır. Keten çiçeği bitkileri, özellikle çiçek bahçelerinin bordürlerinde çok güzel durur.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Kınaçiçeği bitkisi bol güneşli ya da hafif gölge ve sıcak ortamlarda; organik madde yönünden zengin bitek ve nemli bahçe topraklarında çok iyi gelişir. Bitki suyu çok sevdiğinden, kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Kınaçiçeği bitkisi tohumlarıyla üretilir. İlkbaharın başlarında kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara ekilen tohumları kısa zamanda çimlenir ve gelişir. Büyüyen fideleri mayıs ayı sonlarında bahçelerdeki yerlerine şaşırtılarak 3040′ar cm. aralıklarla dikilir. Kınaçiçeği, üretimi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan bitkilerdendir.



KETEN ÇİÇEĞİ

Ketençiçeğigiller familyasının örnek bitkilerindendir. Anayurdu Akdeniz Havzası olan Linum cinsi bitkilerin 100 dolayında türü bulunmaktadır. Bu bitkilerin bilimsel adındaki linum sözcüğü, Latince’de ‘keten’ anlamına gelir. Gerçekten bu cinsten bir tür bitki, keten kumaşların hammaddesini sağlar. Ama biz, hoş bir bitki oluşu ve bol bol çiçek açışı nedeniyle bahçelerimizde süs bitkisi olarak sevilerek yer alan L.perenne türünü kitabımıza alıyor ve kısaca Keten çiçeği diye adlandırıyoruz. Bu tür, 60 cm. kadar boylanabilen çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde almaşık dizili, kenarları dişsiz, ucu sivri, yalın biçimli ve mavi yeşil renkli yaprakları vardır.

Yaz aylarında sürgünlerinin ucunda açan 5 cm. genişlikteki çiçekleri kısa ömürlüdür. Ama, solan çiçekleri hemen koparılırsa ertesi gün yenileri açar. Bitkinin çiçekleri, genelde hindiba bitkisininkiler gibi gök mavisi rengindedir. Ancak beyaz ve kızıl renkte çiçek açan keten çiçeklerine de rastlanır. Keten çiçeği bitkileri, özellikle çiçek bahçelerinin bordürlerinde çok güzel durur.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Keten çiçeği bitkisi bol güneşli, aydınlık ortamları; süzek (suyu iyi akıntılı) bahçe toprağını sever. Bitki, yaz mevsimi serin yaşanan yörelerde daha bol çiçek açar. Tohumuyla üretilen bitki, döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalır. Keten çiçeği bitkisinin tohumları ilkbahar başlarında toprak işlenecek duruma gelince bahçelerde kazılıp tırmıkla düzeltilen yerlerine 2030′ar cm. aralıklarla ekilir. Gelişen bitki, olasılıkla o yaz ve kesin olarak ertesi yaz çiçek açar. Keten çiçeği, üretimi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan bitkilerdendir.



KESTERE

Ballıbabagiller familyasındandır. Anayurdu Uzakdoğu olan Stachys cinsi bitkilerin birkaç türü ülkemizde de yetişmektedir. Bunlardan ilginç ve güzel görüşü nedeniyle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen S.lanata türünü kitabımıza alıyor ve kısaca Kestere adıyla anıyoruz. 3080 cm. kadar boylanabilen kestere çok yıllık dayanıklı, yumrulu otsu bitkidir. Bitkinin dikine, kimi zaman da yere yatarak uzayan tüylü sürgünleri; bu sürgünlerinin üzerinde almaşık dizili, oval biçimli, gri renkli kırışık yüzeyi tüylerle kaplı yaprakları vardır. İlkbahar mevsiminin ortalarında başlayıp sonbaharın başına kadar başaklar oluşturarak açan iki dudaklı çiçekleri mor, pembe ya da eflatun rengi olur.

Çiçek bahçelerinde yaprakları zıt renkli bitkilerle birlikte gruplar oluşturarak yetiştirildiğinde güzel duran kestere bitkisi, genellikle çiçek tarhı ve bordürlere ekilmektedir.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Kestere bitkisi bol güneşli ve yarıgölge ortamları sever; sıradan bahçe toprağında bile çok iyi gelişir. Başlangıçta, sonbahar başından ilkbaharın ortalarına kadar süren dönemde doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine 50′şer cm. aralıklarla ekilen tohumuyla üretilir. Daha sonraki yıllarda bitki kışın ya da ilkbahar mevsiminin başlarında kök yumrularının bölünmesi ve aynı aralıklarla toprağa ekilmesiyle çoğaltılır. Kestere, üretimi kolay ve bakımı da pek zahmetsiz olan bitkilerdendir.



KELEBEK ÇİÇEĞİ
(Diğer adı: Şizantus)
Patlıcangiller familyasındandır. Bilimsel adındaki Schizantus sözcüğü, Eski Yunan ca’da ‘Yarık Çiçek’ anlamına gelen bu bitki cinsinin 11 türü, anayurdu Şili’de doğal olarak yetişmektedir. Bunlardan S.wisetonensis türünü kitabımıza örnek olarak alıyor, kısaca kelebek çiçeği diye adlandırıyoruz. 60 cm’ye kadar boylanabilen kelebek çiçeği bir yılık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri; bu sürgünlerin üzerinde almaşık dizili, yeşil renkli, kenarları dişli yaprakçıklardan oluşan ve eğreltiotununkilere benzeyen bileşik yaprakları vardır. Yaz aylarında kısa sürelerle açan çiçeklerinin bütün taç yapraklan birbirinden farklı ve yarılmış gibi görünüşte olur.

4 cm. kadar genişlikte olan bu çiçekler, bitkinin tepesinde pek gösterişli salkımlar oluşturarak bakır, kırmızı, leylak, mor, şarabi, beyaz ve sarı renklerde açar. Sayılan bu renklerden ikisini bir arada taşıyarak çiçek açan kelebek çiçeklerine de sıkça rastlanır. Özel biçimli ve şaşırtıcı renkli güzel çiçek salkımları olan bitki, çiçek Tarhlarında etkileyici görüntüler yarattığı gibi, verandalar ile evlerde pencere önü ve balkonlara konan saksılarda da pek hoş durur. Ayrıca kesme çiçek olarak da makbul sayılır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

kelebek çiçeği bitkisi gündüzleri güneşli ve ılık, geceleri serin olan ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve nemli toprakları sever. Yarıgölge yerlerde de iyi gelişir. Tohumları ya ilkbaharda son donlardan önce kapalı mekanlardaki soğuk yastıklara ekilir, çabuk çimlenmeleri için üzeri kapatılan tohumlar 23 haftada çimlenir, gelişen fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine 30′ar cm. aralıklarla dikilmek üzere şaşırtılır. Ya da tohumlar ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine aynı aralıklarla ekilir. kelebek çiçeği bitkisi kısa sürelerle çiçekli kaldığından daha sonra üçer hafta aralıklarla yeniden tohumlarının ekilip yeni bitkiler yetiştirilmesi, çiçek açışının devamlılığını sağlar. Gelişip boyu uzayan bitkinin hereklerle, desteklenmesi gerekir.

Devamı Var
10.SAYFA
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gamehall.yetkin-forum.com
Zehra
Banlı Üye
Banlı Üye
Zehra


Mesaj Sayısı : 103
Kayıt tarihi : 06/06/09

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft1/1Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (1/1)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft1/1Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (1/1)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft1/1Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (1/1)

Çiçek Türleri 10 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 10   Çiçek Türleri 10 Puce-p11C.tesi Haz. 06, 2009 6:53 pm

sağol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ELMO
Admin
Admin
ELMO


Sanal Hayvan : 25
Sanal Takım : 1
Ruh Hali : 57
Akrep Domuz
Mesaj Sayısı : 870
Doğum tarihi : 25/10/95
Kayıt tarihi : 18/05/09
Yaş : 28
Nerden : İstanbul/Ümraniye
İş/Hobiler : Oyun Oynamak,Site Kurmak
Lakap : Leon

Karakter Puanları
Paylaşım Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)
Karakter Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)
Üye Puanı:
Çiçek Türleri 10 Imgleft500/500Çiçek Türleri 10 Emptybarbleue  (500/500)

Çiçek Türleri 10 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 10   Çiçek Türleri 10 Puce-p11C.tesi Haz. 06, 2009 8:45 pm

Görevimiz study
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://gamehall.yetkin-forum.com
Misafir
Misafir
Anonymous



Çiçek Türleri 10 Empty
MesajKonu: Geri: Çiçek Türleri 10   Çiçek Türleri 10 Puce-p11Paz Haz. 07, 2009 6:24 pm

saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Çiçek Türleri 10
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Çiçek Türleri 9
» Çiçek Türleri 25
» Çiçek Türleri 26
» Çiçek Türleri 11
» Çiçek Türleri 12

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gamehall'a Hoşgeldiniz :: Konudışı :: Doğa ve Varlıklar-
Buraya geçin: